Erasmus+ Giden Öğrenciler (OUTGOINGS)

ERASMUS+ ÖĞRENCİ HAREKETLİLİĞİ (ÖĞRENİM VEYA STAJ) HAKKINDA ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN EK AÇIKLAMALAR

 

Dış İlişkiler tarafından yapılan duyuru, çağrı, oryantasyon gibi bilgilendirmelerin yerini tutmaz.

Öncelikle bu tür bilgilendirmeleri inceleyip anlayınız.

Dış İlişkiler ve bu ek açıklamalar yeterli olmaz ise son maddeye bakınız.

 

S1.Başvuru nasıl yapılır?

C1.Başvuru yapılması için ÇAĞRI açılması gereklidir. Çağrılar Üniversitemiz web sitesinde veya Dış ilişkilerimizin web sitesinde (http://international.cu.edu.tr/tr/) DUYURULAR kısmında yer alır. Başvuru online (çevrimiçi) olarak yapılır, ancak elden teslim edilmesi gereken evraklar da olduğu için ilan edilen tarihlerde bunları da belirtilen yerlere teslim etmek gerekir. Dikkatle tarihleri ve istenenleri inceleyiniz.

Ayrıca EK ÇAĞRILAR da açılabilmektedir. Bunların son yararlanma tarihleri daha kısa olacaktır. Genelde Mayıs sonu son tarihtir. Her ÇAĞRI için Dış İlişkilerin duyurusunda bilgi mevcuttur.

 

*S2.Bir Öğrenim Hareketliliği bir de Staj Hareketliliği olmak üzere iki çeşit çağrı var. Hangisine başvuracağım?

C2.Öğrenim Hareketliliği ve Staj Hareketliliği şeklinde 2 çeşit hareketlilik vardır.

Öğrenim hareketliliğine “Student mobility for STUDIES” denir ve SMS olarak kısaltılır.

Staj hareketliliğine ise “Student mobility for PLACEMENT ya da TRAINEESHIP” denir ve SMP olarak kısaltılır.

Bunların birine veya her ikisine başvuru yapabilirsiniz. Tabii her ikisi için açılmış DIŞ İLİŞKİLER ÇAĞRISI varsa (Ayrıca aşağıda S3'teki konuya dikkat ediniz)

Dış İlişkilerimiz web sitesinde her iki hareketlilik hakkında ayrı bölümler var. Oradaki bilgileri okuyunuz.

SMP(Staj) dediğimizde uygulama, SMS(öğrenim) dediğimizde teorik dersler alınacakmış gibi düşündürüyor. Ama öyle değil. İster SMS ister SMP olsun her ikisinde de temel olarak intern'lük stajlarını alacaksınız. Diğer bir deyişle uygulamalı dersler. Ama SMS'de teorik ders seçenekleri de var. SMP'de ise teorik hiç yok. Sadece uygulama.

Çok sorulduğu için tekrarlıyorum: 

Örneğin 6.Sınıf İç Hastalıkları stajını yurt dışında almak istiyorsunuz: İster SMS, ister SMP kapsamında uygulamalı bir iç hastalıkları stajı almanız yeterlidir. Ama karşı okulun 3.sınıfında teorik bir iç hastalıkları stajı varsa bunu alabilirisiniz, ama döndükten sonra sayılmayacaktır. Yani Akademik Tanınma yapılmayacaktır. Zaten gitmeden önce Öğrenim Anlaşmasını birlikte hazırlayacağımız için şimdiden bu konuların detayına inmeye gerek yok. Fakat son sınıfı PRATİK YIL olarak tanımlamış okullar varsa bunları tercih etmeniz kolaylık sağlar.

Tıp fakültesi için SMS ile SMP arasında ders içeriği açısından fark yoktur, ancak 1)ECTS kredisi, 2)süre, 3)kontenjanlar, 4)istediğin okulu seçmek, 5)anlaşmalı olmayan okullara gitmek, 6)yazın gitmek, 7)hibe miktarı, 8)anlaşmalı okullar listesinde olsa da kabul edilmemek, 9)pandemi dönemi kabuller gibi konularda  fark vardır/olabilir. Aşağıdaki açıklamalara bakınız.

 

*S3.Garanti olsun diye hem SMS hem SMP başvursam ne olur?

*C3. Başvuru sırasında/hemen sonrasında birine öncelik vermeniz istenecektir. Tercihte ikinci sıraya attığınız hareketlilik puanınız düşürülecektir. Bu bazen baraj altına düşmenize ve ilgili hareketlilik hakkınızı kaybetmenize neden olabilir. Bu nedenle hangi hareketliliği seçeceğinize dikkat ediniz.

 

S4.Kaçıncı sınıfta gidebilirim?

C4.Tıp Fakültesi öğrencileri 4.sınıfı okurken başvuru yapıp 5.sınıfa başarılı olarak geçtikten sonra gidebilir. Daha önceki sınıflarda başvuru yapılmasına gerek yoktur.

Ayrıca mezun olduktan sonra da 12 ay boyunca SMP yapabilirsiniz (buna Recent Graduate denmektedir). Son sınıf öğrencilerinin tercih edebileceği bir seçenek olabilir. Bu durumda dönüşte akademik tanınmaya gerek olmayacaktır.

 

S5.ÇÜTF 4.sınıftayım, bütünlemeye kaldım. Başvurum ne olacak?

C5.Bütünlemesi olanlar başvuru yapabilir ama gidebilmek için önce 5.sınıfa geçmiş olmalıdır.

2 yıldan fazla okulunu uzatanlar Erasmus hareketliliğinden yararlanamaz.

 

S6.Okulum uzadı. Kazandığım Erasmus hakkı ne kadar geçerlidir?

C6.Yazılı/sözlü dil sınavlarının ne kadar süre geçerli olduğu ÇAĞRI’larda belirtilmektedir. Önceden kazandığınız sınav puanları ileri tarihli çağrılarda da kullanılabilmektedir. ÇAĞRI metnini okurken bu durumda olup olmadığınıza dikkat ediniz.

 

S7.Ne zaman gidebilirim? Okulum uzayacak mı?

C7.Gidilecek dönemler:

1.dönem (ayrıca 1.yarıyıl / güz dönemi / winter semestre / autumn semestre gibi de adlandırılabilir);

2.dönem (ayrıca 2.yarıyıl / bahar dönemi / summer semestre / spring semestre gibi de adlandırılabilir);

Yaz stajı (summer traineeship de denir. Ancak bu 2.dönem anlamındaki summer semestre ile ismen karışabilir; dikkat ediniz. Almanya’da 2.dönem Nisan’da başlıyor. O nedenle summer diyorlar.)

Normal şartlarda okul uzamaz. %100 garanti vermemek kaydıyla, mezuniyet tarihiniz ne zamansa aynen korumak için gayret edilecektir (2007 yılından beri kimsenin okulu uzamamıştır).

Ayrıca eğer ÇÜTF tatilde iken yurt dışında ders alırsanız mezuniyet tarihinizin kısalması ihtimali de olabilir. Bu durum bütünleme nedeniyle geç mezun olacaklar için bir avantaj olabilir.

 

S8.Karşı okulda teorik ders alabilir miyim?

C8.Hangi sınıfta gidecek olursanız olun alacağınız dersler İNTERNLÜK (6.sınıf) stajlarıdır. Yani sadece uygulama yapmak üzere gideceksiniz. Ancak bazen karşı okullarda bu stajların içeriğinde teorik ders de olabilmektedir. Bunu ders seçerken irdeleyeceğiz.

Ancak Aile Hekimliği ve Halk Sağlığı Stajını ÇÜTF’de alma zorunluluğu vardır ve zorunluluk olmadıkça 5.sınıf derslerinden tercih kabul edilmeyecektir. Ek olarak İç Hastalıkları ve Pediatri stajlarından sadece biri kabul edilecektir.

 

S9.Ben stajyerim, bu nedenle sadece SMP başvurusu mu yapabilirim?

C9.Hayır. ÇÜTF için ders içeriği olarak SMS ile SMP arasında fark yoktur.

Yani içerik 6.sınıf dersleri olmak kaydıyla ister SMS, ister SMP ile gidebilirsiniz.

Ancak SMP (STAJ hareketliliği)'de TEORİK ders alınamaz. Sadece uygulama dersleri, stajların uygulamalı olanları alınabilir.

 

S10.Hangi okullara başvurabilirim?

C10.Dış İlişkilerin web sitesinde ANLAŞMALI okulların güncel listesi, kontenjanı ve ay olarak yararlanma sürelerini bulabilirsiniz.

SMS için bu listeden seçmek zorunludur.

SMP için bu listelere ek olarak kendiniz de gidecek okul bulabilirsiniz.

Listede olmayan okullarla yazışarak kabul belgesi (acceptance letter) veya İmzalı Niyet Beyanı (Letter of Intent) alırsanız başvuru aşamasında (veya makul bir gecikme ile) bu belgeyi sunarak kabul aldığınız bu okula da gidebilirsiniz.

SMP için üniversite dışı kurumlara da gidebilirsiniz. Örneğin hastane, klinik, laboratuvar vb. Ancak kabul edilebilir olup olmadığı hakkında ÇÜTF Erasmus Koordinatörlüğümüzden onay alınız.

SMP için anlaşma listesindeki kontenjan SMS’e göre daha sınırlıdır. Bu nedenle puanınıza göre tercih şansınız olmayabilir. Bu durumda kendi okulunuzu bulmanız gerekir.

 

S11.Dil şartı nedir? İngilizce bilmek yeterli midir?

C11.Birçok okulda B2 düzeyinde İngilizce sertifikası istenmektedir.

Çağrı başvurunuz kabul edildikten sonra gireceğiniz yazılı ve sözlü sınavlarda B2 düzeyinde soru sorulacaktır ve puanlanacaktır. Bu sınav sonucu size belge olarak verilecektir.

Ancak;

-İspanya C1 düzeyinde İspanyolca bildiğinizi belli kurumlardan (DELE vb) belgelemenizi isteyebilmektedir.

-Almanya B1 veya B2 seviyesinde TestDaF veya Goethe Institut gibi belli kurumlardan belge istemektedir.

Bazı okulların ENGLISH DIVISION’ları vardır. Bu durumda bu bölümleri tercih etmeniz gerekir. Yoksa yerel dilde ders almanız gerekebilir.

Karşı okulların web sitelerini dikkatle inceleyiniz.

*Almanya'daki okullar bazen ilk başvuruda, bazen de son aşamada dil belgesi isteyebilir. 

 

S12.Yazın staj yapabilir miyim?

C12.SMP (staj hareketliliği) ile gitmeniz gerekir. SMS yazın mevcut değildir.

Yazın sadece SMP yapılabilir. Ama akademik yıl içinde (yaz dışı) hem SMS hem SMP yapılabilir.

Karşı okul web sitelerinden bakınız.

 

S13.Ne kadar süre gidebilirim?

C13.SMS için en az 1 yarıyıl gidilmeli ve 30 AKTS kredi alınmalıdır.

SMP için en az 61 gün gidilebilir (Kabaca 2 ay, ama gün gün takvimden sayılacaktır)

Hem SMS, hem SMP için en uzun süre 1 yarıyıldır.

Bazı durumlarda uzatma olanağı değerlendirilebilir.

 

S14.Hibe miktarı nedir? Herkese verilecek mi?

S14.ÇAĞRI duyurusunda hangi ülkelere ne kadar hibe (parasal destek) verilebileceği belirtilmiştir.

Hibe dışında seyahat, konaklama vb ek ödeme yapılmaz. Hibenizden ve cebinizden yapacağınız ekleme ile tüm ihtiyaçlarınızı karşılamanız gerekecektir.

Hibe akademik yıl başladıktan bir süre sonra Ankara'daki Ulusal Ajans tarafından sağlanmaktadır. Bu nedenle erken gidenler, yaz döneminde gidenler için hibe tanımlanmış olmayabilir. Bu durumda bir süre cebinizden harcamak zorunda kalabilirsiniz.

Herkese hibe verilmez. Başvurunuz tamamlandıktan sonra sizden okul tercihi yapmanız istenecektir. Buna göre Ulusal Ajanstan hibe talep edilecektir. Talep edilenin tamamı kabul edilirse herkes hibe alabilir. Kısmen kabul edilirse puan sıralamasına göre dağıtılır ve kalanlar YEDEK listeye alınır. Sonra vaz geçenler, yerleşemeyenler oldukça yedekler asil duruma geçmektedir.

2007’den bu güne kadar hibe çıkmayan öğrenci olmamıştır (yedekler dâhil).

Ancak her zaman için hiçbir öğrenciye hibe çıkmaması mümkündür.

Yedekler kendi harcamalarını karşılamaya karar verirse hibe beklemeden de gidebilirler.

 

S15.Belli AKTS (Avrupa Kredi Transfer Sistemi) kredisi zorunluluğu var mıdır?

C15.SMS için minimum 30 AKTS kredisi şarttır. İngilizcesi ECTS'tir.

SMP için AKTS şartı yoktur. Ancak yurt dışında aldığınız dersleri ÇÜTF’de akademik tanınması için AKTS almak zorunludur.

 

S16.Yurt dışında aldığım dersler ÇÜTF’de sayılacak mı?

C16.Aynı AKTS’yi almak, ÇÜTF’deki sürenin en az %90’ını kadar sürede almak (bazı ayrıntı şartlar vardır) ve başarılı olmak şartıyla yurtdışında aldığınız stajlar Fakültemiz ilgili kurullarında değerlendirilecek ve uygun bulunursa ÇÜTF stajınızın yerine sayılacak ve Transkriptinize “Erasmus” ibaresi ile işlenecektir.

 

S17.ÇÜTF 5.sınıf senesi içinde gidersem bazı 5.sınıf derslerini alamayacağım. Nasıl telafi edilecek?

C17.ÇÜTF’de 5.sınıfı alacağınız tarih aralığında yurt dışında ders alacağınız için o sürede alamayacağınız 5.sınıf stajlarını dönüşte alçaksınız. Bazı 6.sınıf stajlarını yurt dışında almış olacağınız için boşluğunuz olacağı için dönüşte 5.sınıftan başlamak üzere eksiklerinizi tamamlayacaksınız. Okulunuz uzamayacak şekilde Öğrenci İşleri tarafından planlama yapılacaktır. Zaten gitmeden önce Öğrenim Anlaşması (Learning Agreement) hazırlarken Öğrenci İşlerimiz ile bu ayarlamaları yapmış olacaksınız.

 

S18. SMP başvurusunda "Bölümünüzün anlaşmalı olduğu bir işletme yok" mesajı çıktı. Nasıl devam edeceğim?

C18.Süre tercihini belirleyip "Kendi bulduğum bir işletmede staj yapmak istiyorum." kutucuğunu işaretleyiniz. Sonra önceden yazışıp KABUL BELGESİ aldığınız KARŞI OKUL bilgilerini giriniz. Eğer bir okul ile yazışmadınız ve Dış İlişkilerin web sitesindeki ANLAŞMALAR listesindeki STAJ (Traineeship) okullarından birine gitmeyi düşünüyorsanız o okulun bilgilerini giriniz. Adresini vb de o okulun web sitesinden bulunuz.

ANCAK listedeki SMP kontenjanları sınırlıdır. Her tercih eden yerleşemeyebilecektir. Bu nedenle puanınız yeterince yüksek değil ise SMP seçtiğiniz halde boşta kalabileceğinizi ve bu durumda SMS başvurusu yaptı iseniz ve puanınız yetiyor ise (çünkü primer olarak STAJ seçtiğiniz için ÖĞRENİM puanınız düşürülmüş olacaktır) boş kalan bir SMS kontenjanına aday olabilirsiniz.

Veya kendi bulacağınız bir SMP kurumuna yerleşmek isterseniz bunu çok hızlı yapmanız gerektiğini aklınızda bulundurunuz.

 

S19.Başvuru butonuna tıklamadan önce yapmam gereken bir şey var mı?

C19.Başvuruda kümülatif, yani bu senenin ilk yarıyılı dahil tüm geçmiş yılların not ortalamanız (GNO) sorulacağı için elinizde transkriptiniz olmalıdır. Online transkript olsa bile yaş imzalı bir kopyası gerekir. Çünkü ÇAĞRI başvuru süresi içinde onu da Dış İlişkilere vesikalık fotoğrafınız ile vermeniz gerekecektir.

Öğrenci işlerinden iki dilli (Türkçe-İngilizce) transkript talep ediniz. Yurtdışına da göndermeniz gerekebilir.

 

*S20.Not ortalamamı 4.00 üzerinden soruyor. Nasıl çevireceğim?

C20.Öğrenci İşlerinden transkript alırken 100’lük notunuzun 4.00’lük sisteme göre de yazılmasını isteyiniz.

Önceden de T.C. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) web sitesindeki not çevirme çizelgesini kullanarak fikir edinebilirsiniz.

 

S21.Bu senenin ilk yarıyıl transkripti girilmemiş. Ne yapmalıyım?

C21.Bu sene ilk yarıyılda bitirdiğiniz stajların notlarının ilanında gecikme var ise başvuruyu kaçırabilirsiniz. Bu nedenle hemen kontrol ederek notlarınızın girilmesi konusunda Öğrenci İşlerini acilen bilgilendiriniz.

 

S22.Pandemi nedeniyle değişiklik oldu mu?

C22.Pandeminin seyrine göre sürekli değişiklikler olmaktadır. Kabul edilip uçak biletini aldıktan sonra bile Erasmus hareketliliği iptal edilebilmektedir. 

Karşı okulların öğrenci kabul edip etmediğini şu linkten kontrol ediniz: https://covid.uni-foundation.eu/

Uğrayabileceğiniz mağduriyetler için Üniversitemiz sorumlu olmayacaktır.

 

*S23.Web sitelerini ve ek açıklamaları okudum. Ama hâlâ sormak istediğim şeyler var. Kime ve nasıl sorabilirim?

C23.Dış ilişkilere sormak istediğiniz şeyleri (ör. başvuru linki çalışmıyor, başvuruda teknik problem oldu, belge teslimi için sorulacak sorular vb.) erasmus@cu.edu.tr adresine e-posta ile veya dâhilî hat 2500 ve sonra GİDEN ÖĞRENCİ tuşlayarak (santral 0-322-338 6060) sorabilirsiniz.

Derler vb daha çok içerikle ilgili konuları önce Tıp Fakültesi Erasmus Koordinatörlüğüne sormanız uygun olur: medinfo@cu.edu.tr adresine yazınız veya TEAMS üzerinden Fakültemiz Erasmus Koordinatörü Prof.Dr.Hakan Demirhindi kimliğine mesaj yazınız. Gerekirse sesli görüşme olanağı da sunulacaktır.

 

ÇÜTF Erasmus ve Dış İlişkiler Koordinatörlüğü

(Çukurova University, Faculty of Medicine, Erasmus and International Relations Coordinatorship)

e-mail: medinfo@cu.edu.tr